De creatieve industrie

Ondernemende Ontwerpers

De renaissance van de maakcultuur in Maastricht

De maakcultuur in Maastricht beweegt zich al meer dan twee eeuwen op het snijvlak van grondstoffen, ontwerpen en productie. Ook hier is deze cultuur onderhevig geweest aan technologische, economische en sociaal-maatschappelijke veranderingen. Deze ontwikkelingen vinden hun weerslag tevens in onderwijs en industrie en daarmee is ook de rol van ontwerper veranderd.

Ondernemende Ontwerpers toont talent van verschillende generaties en uit verschillende ontwerpdisciplines: mode, product- en grafische vormgeving,  architectuur en fotografie. Ze opereren vanuit de eigen kennis en vaardigheden, vaak over de grenzen van hun eigen vakgebied heen. Tijdens de tentoonstelling staat iedere twee weken een nieuw drietal centraal. Deze drietallen vertegenwoordigen een specifieke positie in hun (ontwerp)discipline. Daarnaast zijn ze voorlopers van de hedendaagse trends en tendensen binnen design.

Deze ontwerpers werken samen in transdisciplinaire teams waarbij ze met wetenschappers of de gebruiker het proces (en de uitkomst) vormgeven. Ze experimenteren met alternatieve sociale of waardesystemen en democratiseren ontwerp- en productieprocessen. Ze hergebruiken materialen, werken aan circulaire co-creatieve systemen en ambachtelijke, poëtische of speelse strategieën.

Tijdens de tentoonstelling komen diverse ontwerpposities aan bod, van toegepast tot autonoom. De verbreding van de ontwerpdiscipline wordt geïllustreerd door een inkijk in deze bloeiende Maastrichtse biotoop en in de drijfveren en de producten van de ontwerpers. De renaissance van de maakcultuur in Maastricht wordt gedragen door deze Ondernemende Ontwerpers en hun peers.

Programma

Presentatie 1 (10 november t/m 24 november)
Architecten bureau Studio Stad, modecollectief FASHIONCLASH, grafische ontwerp Studio NOTO.

Presentatie 2 (25 november t/m 8 december)
Productontwerper Dirk Ploos van Amstel, productontwerper Riccardo Belli en productontwerper Ronald Meijs/ Meijs motorman.

Presentatie 3 (9 december t/m 22 december)
Sieraadontwerper Chrissie Pepels, tassenontwerper Ellen Truijen en kledingontwerper Monique Eillebrecht.

Presentatie 4 (23 december t/m 7 januari)
Grafisch vormgever Boy Bastiaens en architectenbureau Maurer United.

Deze Ondernemende Ontwerpers zijn geselecteerd door Chequita Nahar, directeur Kunstacademie Maastricht Zuyd en Saskia van Stein, directeur Bureau Europa, platform voor architectuur en design, op uitnodiging van de Gemeente Maastricht.

Met ca. 3% van de totale werkgelegenheid (ruim 2.200 banen en ruim 1.000 ondernemingen) is de creatieve industrie een groeiende sector die een relevante impuls geeft aan nieuwe ontwikkelingen in productvormgeving, mode, beeldende kunsten, film en podiumkunsten in Maastricht. Gedurende de gehele expo wordt werk getoond van twee vertegenwoordigers: Vormstof en 3D Maastricht.

Vormstof en 3D Maastricht

Een stukje erfgoedinspiratie en 3D-toepassingen uit Maastricht

Vormstof

Vormstof maakt o.a. toegepaste producten waarin zij hun ultieme grens in opzoeken en staan voor erfgoedinspiratie porselein Maastricht. Zij geven tevens workshops, cursussen en demonstraties. De laatste jaren is er een splitsing in het werk ontstaan, een gedeelte ervan neigt steeds meer naar een autonome richting en is het werk onderverdeeld in een basis- en pluscollectie.

3D Maastricht

Noël Daemen van 3D Maastricht biedt ondersteuning aan diverse bedrijfssectoren en alle lagen van het onderwijs. Met bijzondere aandacht voor nieuwe toepassingen en opkomende markten die ontstaan door digitalisering en de mogelijkheden van 3D printen. Commercialisering van het 3D-printen en opname in de markt is voor hem de volgende stap; 3D-ontwerp, prototyping, productie van kleine series en massamaatwerk maar ook het ontwikkelen van toepassingen van 3D-printen, gebaseerd op service-innovatie en design.