Brightlands Maastricht Health Campus: Van onderzoek tot toepassing in de markt

 

Op Brightlands Maastricht Health Campus komen werelden samen: de onderzoekswereld van Maastricht University, de medische wereld van Maastricht UMC+ en de ondernemerswereld. Hier krijgen nieuwe uitvindingen de kans om op de markt te komen. Het doel is dat een idee de patiënt van de toekomst daadwerkelijk ten goede komt.

De onderzoekswereld

Er zijn veel slimme onderzoekers, maar dat zijn zelden ondernemers. Ze zijn vaak alleen op hun eigen onderzoek gericht. Brightlands Maastricht Health Campus stelt ze de vraag: wie zit er op jouw uitvinding te wachten? Wat is de meerwaarde voor de patiënt, voor de maatschappij? En hoe onderscheid jij je van de rest? Een idee kan nog zo nobel en idealistisch zijn. Dat is niet genoeg. Er moet ook behoefte aan zijn.

De ‘echte’ wereld in

Mehrdad Seirafi herkent dit. Met Emosys brengt hij de laatste inzichten van de neurowetenschappen naar het dagelijks leven. Zijn vinding is een pleister die de ‘lachspier’ prikkelt. Na drie weken slapen met de pleister op de wang voelt iemand zich al veel beter, slaapt goed en heeft minder last van depressieve klachten. “Onderzoekers hebben van oudsher geen drang om de markt op te gaan. Ze publiceren enkel in medische tijdschriften. Met hulp van Brightlands Maastricht Health Campus brengen wij ons product nu de ‘echte’ wereld in.” Zo komen producten bij de patiënten van de toekomst terecht, maar ook nu bij de bezoekers van de expo Groeten uit Maastricht.

Verbreed je blik

Het team rondom een idee is net zo belangrijk als het idee zelf. En dat team moet zo divers mogelijk zijn. Het ontwikkelen van nieuwe medische producten en diensten zijn lange en kostbare trajecten. Subsidies en leningen zijn onmisbaar. Om die binnen te halen heb je anderen nodig. Daarom kijken mensen met een commerciële en industriële achtergrond met ze mee. Er moeten wellicht licenties en patenten worden aangevraagd. Juridische hulp is daarbij onontbeerlijk. Op die manier vul je elkaar aan, ieder met zijn eigen specifieke kennis en expertise.

Meedenken

Mehrdad Omidvar is CEO van VitaK: “Wij ontwikkelen medische testmethoden. Zo meet bijvoorbeeld de StiffnoGraph de vaatelasticiteit. Hierdoor kun je zien hoe gezond iemand is. Er hoort ook een uitgewerkt voedingsadvies bij.” Mehrdad is ontzettend blij met de hulp van Brightlands Maastricht Health Campus. “Ze helpen ons bij het zoeken naar investeerders, partners, maar ook bij de marketing en communicatie. Ze denken met ons mee, zijn actief betrokken. Daardoor kunnen wij ons volledig richten op de wetenschap.”

Vruchtbare grond

De omgeving van Brightlands Maastricht Health Campus is de perfecte plek voor het faciliteren van onderzoek en innovatie. Er is ruimte voor fundamenteel én toegepast onderzoek, apparatuur, de kliniek en cross-over mogelijkheden met de andere campussen. Mehrdad Seirafi: “Het mooie is dat je hier andere ondernemende onderzoekers treft bij de koffieautomaat. Door ook informeel met anderen te praten, kom je weer op ideeën. Je geeft elkaar advies en tips.”

Werken aan gezondheid

Brightlands Maastricht Health Campus creëert banen. Het economisch gewin vloeit terug naar de onderzoekers, het bedrijf maar ook naar de universiteit. De afgelopen vier jaar zijn er al bijna 1.000 banen bijgekomen en 24 nieuwe bedrijven. Tot 2023 wil Brightlands Maastricht Health Campus minstens 1.100 nieuwe arbeidsplaatsen realiseren en in totaal 40 nieuwe bedrijven op de campus huisvesten – in vergelijking met peiljaar 2013.

 www.brightlands.com/brightlands-maastricht-health-campus

De campus onderscheidt zich door het aanbod van de complete innovatieketen