Mine Kafon: designers, kunstenaars, techneuten én ondernemers

De aarde landmijnenvrij maken, dat is het doel van Mine Kafon Lab. “Er liggen wereldwijd 110 miljoen landmijnen, waarvan alleen al 10 miljoen in mijn thuisland Afghanistan. We willen mensen bewust maken van dit enorme probleem en het tegelijkertijd oplossen.” vertelt co-founder Mahmud Hassani. Het is namelijk riskant, complex en duur om mijnen te ruimen, waardoor ze jaren na plaatsing nog steeds slachtoffers maken.

Een ontwapenend design

In 2012 ontwierp zijn broer Massoud de eerste versie van de Mine Kafon. Een grote bol in de vorm van een uitgebloeide paardenbloem die, gedreven door de wind, landmijnen kan opsporen. “We stonden op een expositie in Milaan, waar een van de curatoren van MoMa emotioneel werd geraakt door de Mine Kafon en ons in haar museum wilde. Dat was echt een mijlpaal. Hierdoor kregen we nog meer media-aandacht.” CNN, de Volkskrant en Pauw en Witteman volgen.

De volgende stap

“We moesten gebruik maken van dit momentum en hebben ons project op de crowdfundwebsite Kickstarter gezet om zo geld te generen.” De broers wilden de Mine Kafon namelijk verder ontwikkelen. “Het is belangrijk om als bedrijf de trends in de gaten te houden en probeert te voorspellen wat de volgende gaat zijn. We volgen blogs, magazines, lezingen, praten met mensen in ons netwerk. Zo verzamel je enorm veel kennis. Je kijkt vooruit en speelt daar nu op in. Als je wacht op de trend, ben je te laat.” Drones is de trend waar Mine Kafon Lab mee verder wil. Hiermee kunnen mijnen gedetecteerd en gedetoneerd worden. Mahmud: “We hebben allebei geen technische achtergrond, maar Steve Jobs heeft zijn opleiding niet afgemaakt en toch is hij een grote inspirator. Dus als hij het kan, dan kunnen wij het ook!”

Maastricht als thuisbasis

Terwijl de Mine Kafon van 2012 nog steeds veel in het nieuws is, verzamelen de broers enthousiaste medewerkers om zich heen. “Het zijn allemaal jonge en gemotiveerde jongens en meiden. We zijn gepassioneerd, nemen ons werk serieus, maar zorgen ook voor een relaxte werksfeer.” Het multinationale team strijkt begin 2017 in Maastricht neer. “Massoud en ik zijn hier opgegroeid, ik heb hier gestudeerd. Het is geen technische stad zoals Eindhoven, maar Maastricht ligt wel centraal in Europa. We werken bijvoorbeeld samen met de universiteiten van Aken en Nancy. Voor de rest hebben we internet en Skype.” Investeerders vragen geregeld of Mine Kafon wil verhuizen. “Maar ik kan niet vanuit Dubai even naar Nancy om te overleggen met de studenten die daar voor ons onderzoek doen. Vanuit hier kan dat wel.” Onder de pootjes van de drone komt straks ook ‘Made in Maastricht’ te staan.

Blik op de toekomst

Mine Kafon ging van afstudeerproject via design naar een onderneming. “Ons doel is desondanks altijd hetzelfde gebleven: bewustwording van het probleem van landmijnen bij een massapubliek. Daar zijn creatieve campagnes voor nodig, maar ook een concreet product” vertelt Mahmud. “Financieel moet het dan goed zitten. Dat vergeten sommige ontwerpers weleens. Wij kijken naar ons bedrijf als een geheel. We vinden de sfeer belangrijk én we willen groeien. In 2018 willen we de markt op en demonstraties geven aan NGO’s en bijvoorbeeld de EOD.” Tegelijkertijd blijft Mine Kafon een prachtig kunstobject. “Op de TEFAF staan, dat zou ook erg mooi zijn!” lacht Mahmud.

Contact

hello@minekafon.org
minekafon.org

“Er liggen wereldwijd 110 miljoen landmijnen, waarvan alleen al 10 miljoen in mijn thuisland Afghanistan.”