Royal Mosa kijkt verder dan alleen tegels

Volgend jaar bestaat tegelproducent Koninklijke Mosa 135 jaar. Opgericht door Louis Regout, telg van de beroemde familie van industriëlen, en diepgeworteld in Maastricht. “We zijn trots op die rijke historie” vertelt CEO Remon Veraart. “Hierdoor hebben we enorm veel kennis opgebouwd.”

Geboren en getogen in Maastricht

“In 1972 nam de laatste Regout afscheid en kwam het bedrijf in een turbulente periode terecht.” Doordat eind jaren negentig bewust voor design is gekozen, maakte de tegelproducent een forse groei door. “Daar was lef voor nodig. Een dergelijke transformatie voelt ongemakkelijk, maar door te kiezen en hieraan vast te houden zijn we geworden wie we nu zijn.”

Mensen maken Mosa in Maastricht.

“Voor mij omschrijft ‘One Mosa’ mijn passie voor het bedrijf. We zijn één team met eenzelfde doel: waarde creëren voor de klant. Het zijn de mensen die Mosa succesvol maken. Men is trots om voor ‘de Mosa’ te werken.” Als je Mosa als persoon zou omschrijven is het iemand die denkt in mogelijkheden, benieuwd is naar wat klanten beweegt en graag wordt uitgedaagd. We werken nauw samen met architecten die ons inspireren om constant te blijven vernieuwen. Zo wordt een product samen vormgegeven. Verbeteren en vernieuwen vraagt kritisch naar jezelf kijken en je kwetsbaar durven opstellen. Dat maakt Mosa zo’n bijzonder bedrijf en dat voel je.”

Over de liefde voor design

Als industrieel ontwerper heeft Remon een voorliefde voor design. “Voor mij is design een combinatie van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid.” Hij is bijzonder trots op de nieuwe vloertegelserie Mosa m, onderscheiden met een Red Dot Design Award. Een tegel die subtiel van tint verandert door de veranderende kleur van licht gedurende de dag. De serie is geïnspireerd door de bijzondere relatie tussen licht en het kleurenspectrum. “Onze designers zijn weer in staat geweest op een andere manier te vernieuwen en de klant te verrassen met een onderscheidend product.” Wat betreft duurzaamheid is Mosa een voorloper. “Al tien jaar geleden zijn we begonnen met een focus op duurzaamheid.  Sinds 2011 zijn we de enige tegelfabrikant ter wereld met een ‘Cradle to Cradle’ certificaat voor vrijwel onze gehele collectie. Dat betekent bijvoorbeeld dat we vrijwel geen interne afvalstromen meer hebben. We staan echter niet stil en zijn nu alweer bezig met het volgende niveau van duurzaamheid. We werken aan duurzaamheid met respect voor de generaties die na ons komen.”

www.mosa.com

Voor mij is design een combinatie van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid.