Steelport: ongekend en ‘here to stay’

In de Beatrixhaven zitten acht Maastrichtse staalbedrijven. Ieder met hun eigen producten en kwaliteiten. Sinds twee jaar werken zij samen onder de noemer Steelport Maastricht. “Hierdoor hoor je meer van elkaar, je neemt eens een kijkje bij de ander. Dat slingert innovatie aan, je daagt elkaar uit en dat motiveert” vertelt Friso de Vries, algemeen directeur van Laura Metaal. 

Imago

Waarom is deze samenwerking tot stand gekomen? “We liepen allemaal tegen dezelfde uitdagingen op. Samen zijn we verantwoordelijk voor de verwerking van bijna twee miljoen ton staal per jaar. Dat weten veel mensen niet. Daarom werken we gezamenlijk aan profilering” zegt Friso. Niet alleen regionale en internationale bekendheid staat op de agenda van Steelport. Ook het imago van de staalindustrie heeft hun aandacht. “Staal is een van de best recycleerbare producten en we hebben schroot hard nodig. Op de arbeidsplek is veel geïnnoveerd waardoor het werk schoon, veilig en veel minder fysiek is geworden. Daarnaast werken we veel met robots. Sommige processen zijn zelfs volautomatisch. We zijn hard op weg om het orderproces volledig online inzichtelijk te maken, zodat de klant in de toekomst zijn bestelling vanaf begin tot einde kan volgen.”

Aan het werk

Tegelijkertijd investeert Steelport in hun personeel. Friso: “We zijn met Leeuwenborg een opleiding gestart voor ons eigen personeel. De aanwezigheid van zoveel bedrijven in één sector biedt kansen als je voor onze sector kiest. Zo kun je echt carrière maken bij Steelport.” Maar het allerbelangrijkste vindt Steelport de relatie met de klant. “Alle bedrijven hier timmeren hard aan de weg op het gebied van service. Misschien komt dat door de zuidelijke mentaliteit, maar de klant staat echt voorop. Zo zien we dat kranenbouwers en makers van bijvoorbeeld bulldozers steeds sterker staal vragen. Staalfabrieken produceren het inmiddels al en wij kunnen dit nu verwerken in Maastricht. Daar hebben we op geïnvesteerd.” Friso praat vol trots over Steelport: “Samen bieden wij echt een totaalpakket aan staalbewerking. Niets is voor ons te moeilijk. Dat is ongekend!”

Aan de Maas

Naast staal als gemene deler liggen alle bedrijven van Steelport in Maastricht. “Die ligging is buitengewoon. We hebben een perfecte verbinding met de havens van Amsterdam, Rotterdam, Vlissingen en Antwerpen. Trek een cirkel om Maastricht en je ziet dat we van Noord-Duitsland, het Ruhrgebied en tot aan Noord-Frankrijk reiken. Sommigen van ons werken regionaal, anderen internationaal.” De staalindustrie blijft, daar is Friso van overtuigd. “Het klantspecifiek op maat maken moet dicht bij de klant gebeuren. Daarom zijn wij in Maastricht here to stay.”

www.steelportmaastricht.com

Samen bieden wij echt een totaalpakket aan staalbewerking. Niets is voor ons te moeilijk.