Vectioneer vindt Heilige Graal

Als Vectioneer een muze zou hebben, dan was dat Leonardo da Vinci. Het team is breed geïnteresseerd en creatief in het vinden van technische oplossingen. “Onze drijfveer is mens en machine” zegt directeur Philippe Piatkiewitz. Deze twee uitersten beter op elkaar afstemmen, dat is het doel van Vectioneer.

Robot en mens werken samen

“Bedrijven willen automatiseren, maar dat valt nog niet mee. De mens wil dichtbij een machine of robot komen en het aanraken. Dat kan gevaarlijk zijn. Daarom maken wij veiligheidsanalyses en adviseren bedrijven. We zorgen dat mens en machine elkaar beter begrijpen en samenwerken. Zo maken we bijvoorbeeld vlieg- en rijsimulators, maar ook robots die door de klant gemakkelijk zelf te besturen zijn.”

Motorcortex: nieuw en bijzonder

“Voor het MKB is het nog vaak te duur om een robot te kopen. Een ondernemer moet de robot zelf aanschaffen, de bijbehorende software en je hebt iemand nodig die het kan programmeren en foutmeldingen kan oplossen. Dat is voor kleine bedrijven niet te betalen.” De MKB-robot, daar is iedereen naar op zoek, merkte Philippe. Vectioneer heeft dé oplossing gevonden: Motorcortex. Een apparaat, niet veel groter dan een lunchtrommel, waarin alle besturing van de robot zit. “De naam verwijst naar dat gedeelte in je hersenen dat ervoor zorgt dat jouw hand naar het kopje koffie beweegt. Met onze Motorcortex kun je de robot laten doen wat jij wil.”

Philippe laat een paneel zien dat lijkt op een tablet. “Hiermee kan de robot eenvoudig bestuurd worden. Zo kan bijvoorbeeld een bakker een robotarm ‘Gefeliciteerd’ op slagroomtaarten laten schrijven. Zonder ingewikkelde handleiding en voor een fractie van het bedrag. Het is allemaal online, dus je kunt het zelfs met je smartphone bedienen.” Vectioneer heeft met de Motorcortex iets bijzonders in handen. “Dit heeft nog niemand eerder gemaakt. We moeten nu gas geven met het doorontwikkelen ervan en het opschalen van de verkopen! Er zijn intussen al een paar honderd licenties van Motorcortex verkocht.”

Denk creatief en werk met plezier

“Zeven jaar geleden ben ik begonnen met Vectioneer. Ik heb veel geleerd bij het bedrijf waar ik eerst werkte, maar de industrie is vrij conservatief in haar denken. Wij hebben een cross-over visie en halen onze inspiratie uit de techniek achter Facebook bijvoorbeeld, of de gamewereld. En we denken voorbij de hype, lopen niet achter elke trend aan, maar denken zelf na.” Philippe is trots op zijn zeven medewerkers. “We hebben allemaal de drive om te creëren. Ze zijn allemaal hooggeschoold en als je deze mensen loslaat, dan gebeuren de mooiste dingen. Soms krijg ik op de gekste momenten een berichtje van iemand dat hij iets nieuws bedacht heeft. We hebben echt plezier en zin in ons werk!”

www.vectioneer.com

We zorgen dat mens en machine elkaar beter begrijpen en samenwerken